فهرست مطالب

پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران) - سال سی و سوم شماره 2 (تابستان 1399)

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال سی و سوم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی عالی پور اردی، سعید نادری* صفحات 145-159

    گونه قرقاول در استان اردبیل تنها در بخشی از مناطق مرزی این استان با کشور آذربایجان ساکن می باشد و به عنوان گونه مهم زیستی در این منطقه محسوب می شود. لذا هدف این مطالعه، معرفی مدل هیبریدی فرآیند تحلیل شبکه ای- فازی در اولویت بندی فاکتورهای موثر در فرایند انتخاب زیستگاه توسط گونه قرقاول بوده است. نتایج حاصل از مدل فرآیند تحلیل شبکه ای- فازی نشان داد که معیار عدم حضور شکارچی، مهم ترین اولویت در تعیین مناطق خاص برای گونه قرقاول را داشته و پس از آن ایستگاه مرزبانی بوده و کمترین معیارهای تاثیرگذار مربوط به فاصله از منابع آبی، غذا و عدم حضور گونه رقیب بوده است. صحت مدل سازی انجام یافته در مطالعه حاضر، بر اساس برداشت اطلاعات میدانی و توصیفی مرتبط با 12 معیار انتخابی در 18 زیستگاه در استان اردبیل نیز بررسی شد. به این منظور روابط رگرسیونی بین ارزش گذاری زیستگاه ها برای هر معیار با تعداد جمعیت ساکن گونه قرقاول برقرار شد. نتایج مدل سازی رگرسیونی نشان داد که معیارهای عدم حضور شکارچی، ایستگاه مرزبانی و فاصله از جاده، دارای رابطه معنادار (P<0.05) با جمعیت ساکن در زیستگاه ها هستند. نتایج این تحلیل، تطابق کاملی را با نتایج مدل فرآیند تحلیل شبکه ای- فازی نشان داده و حاکی از صحت بالای اولویت بندی و مدل سازی می باشد. بر این اساس می توان بیان کرد که شرایط زیستگاهی حاصله در مرز با توجه به اهمیت بالای خوشه امنیت، مهم ترین رکن انتخاب زیستگاه، توسط گونه قرقاول در این منطقه می باشد. این روش مدل سازی می تواند رهنمودی برای تحقیقات آینده در این زمینه و در مناطق دیگر باشد.

    کلیدواژگان: قرقاول معمولی، مناطق خاص، زیستگاه، مدل فرآیند تحلیل شبکه ای- فازی
  • بهرام فلاحتکار*، میر مسعود سجادی، حامد کلنگی میاندره، پاتریک کستمونت، زهرا روستا صفحات 160-171

    تعیین مراحل رسیدگی جنسی و آگاهی از شرایط فیزیولوژی تولید مثل در ماهی به منظور مدیریت صحیح مولدها انجام می شود. با این هدف، کارایی استفاده از موکوس پوست به عنوان منبع مهمی از ترکیبات بیوشیمیایی و همچنین روش کم تهاجمی در تعیین مراحل رسیدگی جنسی ماهی قرمز ماده مورد بررسی قرار گرفت. نمونه گیری از ماهیان قرمز طی پنج ماه صورت گرفت و با توجه به آنالیز بافت شناسی گناد، ماهیان به پنج مرحله تولیدمثلی شامل: رشد اولیه (I)، کورتیکال آلویولی (II)، ویتلوژنزیز اولیه (III)، ویتلوژنزیز نهایی (IV) و تخمریزی (V) تقسیم بندی و سطوح پروتئین کل محلول، کلسیم، لیپیدها (کلسترول و تری گلیسرید) و آنزیم آلکالین فسفاتاز قلیایی (ALP) در موکوس و پلاسما اندازه گیری شدند. میزان پروتئین موکوس در ویتلوژنزیز نهایی به صورت معنی داری افزایش یافت. کلسیم موکوس در کل مراحل کم تر از پلاسما بود و سطوح کلسترول و تری گلیسرید موکوس در ویتلوژنزیز افزایش یافت. سطح ALP در پلاسما پس از مراحل ویتلوژنزیز همچنان ثابت باقی ماند اما در موکوس طی مرحله تخمریزی کاهش معنی داری نشان داد . تجزیه وتحلیل شاخص گنادوسوماتیک با پروتئین موکوس همبستگی مثبت داشت. در مطالعه حاضر، سطح ALP موکوس به عنوان شاخص متمایز کننده مناسب مرحله ویتلوژنزیز و تخمریزی معرفی می شود. همچنین، نتایج نشان داد تمام فاکتورهای بیوشیمیایی موکوس پوست، قابل اندازه گیری است و از موکوس می توان بعنوان یک ابزار کم تهاجمی و جایگزین خون برای مانیتورینگ پاسخ های اندوکرینی ماهی، شاخص های تولید مثلی و مراحل رسیدگی جنسی بخصوص در مراحل ویتلوژنزیز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: موکوس، کلسیم، کلسترول، رسیدگی جنسی، ماهی قرمز
  • احمد قارزی*، علیرضا پسرکلو، حسن نبی زاده، اسکندر رستگار پویانی صفحات 172-186

    کویر مرنجاب در جنوب و جنوب غرب دریاچه نمک آران و بیدگل استان اصفهان قرار گرفته است. این کویر با پوشش ریگزار و تپه های شنی منحصربفرد در ارتفاع 850 متری قرار دارد. پوشش گیاهی منطقه شامل گیاهان شور پسند از جمله درخت های گز و تاغ و بوته های قیچ است. در این مطالعه، 15 گونه سوسمار متعلق به 11 جنس و 6 خانواده با استفاده از شاخص های ریخت شناسی بر اساس کلید شناسایی معتبر سوسماران ایران بررسی و شناسایی شد. خانواده Lacertidae با 6 گونه بیشترین غنای حضور گونه ای را در منطقه نشان می دهد و به دنبال آن خانواده های Agamidae، Gekkonidae، Scincidae، Varanidae وSpharodactylidae به ترتیب با سه، دو، دو، یک و یک گونه در منطقه نماینده هایی دارند. در بین گونه های مشاهده شده Phrynocephalus maculatus در بیشتر منطقه قابل مشاهده است و Eremias kavirensis و Ophiomorous maranjabensis محدود به مناطق خاصی در محدوده مورد مطالعه هستند.

    کلیدواژگان: دریاچه نمک، فون، سوسمار، لاسرتیده، کویر مرنجاب
  • فاطمه بام زر، بهزاد فتحی نیا*، آریا شفائی پور صفحات 187-197

    دوشکلی جنسی به وجود تفاوت های ریختی بین جنس های نر و ماده ی یک گونه اشاره دارد که پدیده ای گسترده در قلمرو حیوانات است. دوزیستان بی دم می توانند از جنبه های متفاوتی دوشکلی جنسی را نشان بدهند. برخی از این جنبه ها شامل اندازه، شکل بدن و رنگ می باشد. تعداد 83 فرد از قورباغه ی سبز لوانت (Pelophylax bedriagae) در منطقه ی سرفاریاب واقع در شهرستان چرام استان کهگیلویه و بویراحمد مورد بررسی قرار گرفت. در مطالعه ی حاضر نتایج آنالیز تک متغیره نشان می دهد که افراد نر و ماده ی قورباغه ی سبز لوانت از لحاظ تمام صفات بررسی شده تفاوت های معنی داری با یکدیگر دارند. میانگین تمام صفات بررسی شده در افراد ماده بیشتر از افراد نر می باشد (P < 0.05). آزمون مولفه ی اصلی مشخص کرد که چهار مولفه ی اول (PC1-PC4) بیش از 83 درصد تغییرات کل داده ها را شامل می شود و بیش از 69 درصد از کل تغییرات در مولفه ی اول جای می گیرند. نمودار مولفه ی اول در مقابل مولفه ی دوم نشان می دهد که علی رغم تفاوت های معنی دار در تک تک صفات، اما بین افراد نر و ماده تا حدودی همپوشانی وجود دارد. وجود دوشکلی جنسی در دوزیستان می تواند به دلیل انتخاب جنسی، انتخاب باروری، اثرات اکولوژیک و رفتاری باشد. در 90% از دوزیستان اندازه ی افراد ماده بزرگ تر از افراد نر است. دو دلیل برای این موضوع پیشنهاد شده است: الف) با افزایش اندازه-ی بدن میزان باروری در ماده ها سریع تر از موفقیت تولیدمثلی نرها افزایش می یابد و ب) نرها نسبت به ماده ها دستخوش مرگ و میر بیشتری قرار می گیرند و در نتیجه عمر کافی ندارند تا به اندازه های بزرگ برسند.

    کلیدواژگان: چرام، سرفاریاب، انتخاب جنسی، انتخاب باروری، واگرایی نیچ غذایی
  • مجید عسکری حصنی*، فاطمه محمدی، آزاد تیموری، سید مسعود مجدزاده صفحات 198-211

    ساختارهای سخت ازجمله سنگریزه شنوایی و استخوان یوروهیال ارزش تاکسونومیکی بالایی در مطالعات درون گونه ای و بین- گونه ای ماهیان استخوانی دارند. دراین پژوهش گوناگونیهای درون گونه ای در ریخت شناسی و ریخت سنجی سنگریزه شنوایی و استخوان یوروهیال در سیاه ماهی گونه (1897, Nikolskii (fusca Capoeta مورد مطالعه قرارگرفت. نمونه های ماهی از پنج جمعیت متعلق به حوضه آبریز لوت در استان خراسان جنوبی صید و در الکل 75 درصد تثبیت شد. سپس سنگریزه شنوایی و استخوان دملامه ماهیان استخراج و ریختشناسی و ریخت سنجی آنها مورد بررسی قرارگرفت. آستریسکوس در اینگونه بزرگتر از سایر سنگریزه ها، دایرهای یا مستطیلی شکل و از نوع gyro است. آستریسکوس دارای یک لب بزرگ توسعه یافته و یک لوب کوچک و آنتی روستروم میباشد و بخش داخلی آن مقعر و بخش خارجی محدب است. براساس نتایج ریخت سنجی اتولیت، جمعیتها در صفات LH ،RRL و RRH اختلاف معنی دار داشتند (05/0<P).ناحیه قدامی استخوان یوروهیال فاقد زایده و ناحیه عقبی شکاف نسبتا عمیقی دارد. تیغه پشتی در انتهای جلویی کاملا جلوتر از پهلوهای شکمی و ارتفاع آن تقریبا هماندازه عرض پهلوهای شکمی و انتهای دو بخش جانبی نوکتیز است. براساس نتایج ریخت سنجی یوروهیال، اغلب صفات نسبی یوروهیال بین جمعیتها اختلاف معنی دار نشان دادند (05/0<P).بطور کلی، ریختشناسی و ریخت سنجی دو ساختار مطالعه شده اختلاف قابل توجه بین جمعیتی دارند که احتمالا به علت تفاوت در زیستگاه (به ویژه جریان آب و تغذیه) این جمعیتها میباشد.

    کلیدواژگان: سیاه ماهی، تاکسونومی، ساختارهای سخت، کپورماهیان، حوضه لوت
  • نساره ابراهیمی، مظفر شریفی، سمیه ویسی* صفحات 212-224

    رشد، تکوین و بقا تاثیرات مهمی بر زندگی و پویایی جمعیت ها دارند، زیرا تعامل این عوامل بر اندازه و سن افراد در گذرهای خاصی از دوره زندگی (از جمله دگردیسی و بلوغ) اثرات تعیین کننده ای دارد. برای بسیاری از دوزیستان، تراکم و غذا بعنوان عوامل اصلی و اولیه زیست محیطی به شمار می روند که بر رشد، تکوین و میزان بقا تاثیرگذار هستند. در این مطالعه، اثرات مستقل و تعاملی تراکم و سطح غذا بر رشد، دگردیسی و بقا در لاروهای وزغ سبز Bufotes variabilis مورد بررسی قرار گرفت. بطوریکه، یک آزمایش 2×2 فاکتوری از دو سطح از تراکم (تراکم بالا و پایین) و دو سطح از غذا (غذای زیاد و کم) به مدت 112 روز طراحی شد. براساس نتایج، سطح غذا تاثیر معنی داری بر رشد، دگردیسی و بقا داشت. در مقابل، تراکم تاثیر معنی داری بر رشد، بقا و سن دگردیسی نداشت اما تاثیر معنی داری بر اندازه SVL به هنگام دگردیسی و درصد دگردیسی نشان داد. بیشترین نرخ رشد، اندازه SVL به هنگام دگردیسی، درصد دگردیسی و بقای لاروها در تیمار با تراکم کم/غذای زیاد مشاهده شد. کمترین رشد و اندازه SVL به هنگام دگردیسی، و بیشترین سن دگردیسی در تیمار با تراکم بالا/ غذای کم مشاهده شد. کمترین میزان بقا و درصد دگردیسی در تیمار تراکم کم/غذای کم مشاهده شد. اثرات تعاملی غذا و تراکم بر رشد در طول زمان، اندازه SVL به هنگام دگردیسی، درصد دگردیسی و سن دگردیسی معنی دار نشان داده شد اما این تعامل برای بقا معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: فاکتورهای زیستی، رشد، دگردیسی، نرخ بقا، وزغ سبز
  • نوشین امینی، عبدالحسین شیروی، ناصر میرازی*، ویدا حجتی، رقیه عباسعلی پورکبیرره صفحات 225-238

    هدف از این مطالعه، به ارزیابی اثرات حفاظتی عصاره میوه گیاه تمشک بر میزان فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx)و تغییرات سطح سرمی مالون دی آلدیید (MDA) و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (TAC (در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین می پردازد. در این مطالعه آزمایشگاهی، موشها بوسیله تزریق داخل صفاقی STZ دیابتی شدند. میوه تمشک با روش معمول، عصاره گیری شد. موشها به پنج گروه سالم (کنترل)، دیابتی (DM (و DM + دوزهای 200،100،50 میلیگرم بر کیلوگرم تقسیم شدند. پس از تزریق عصاره به صورت IP به مدت 4 هفته، میزان فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز و سطح سرمی مالون دی آلدیید و ظرفیت آنتیاکسیدانی تام تعیین شد و داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. فعالیت SOD و GPx و سطح سرمی TAC در گروه DM دچار کاهش معنادار نسبت به دیگر گروه ها شد (05/0 <P).پس از درمان، فعالیت آنزیم های SOD و GPx و سطح سرمی TAC به شکل معناداری افزایش پیدا کرد (05/0 <P).سطح سرمی MDA در گروه DM افزایش چشمگیری یافت (05/0 <P).و پس از درمان با عصاره کاهش معنی داری پیدا کرد (05/0 <P). عصاره میوه تمشک با افزایش فعالیت و ظرفیت آنتی اکسیدانی و مهار تولید MDA در سطح سرم موش های صحرایی مبتلا به دیابت با STZ ،منجر به بهبود عملکرد فعالیت آنتی اکسیدانی میشود.

    کلیدواژگان: عصاره تمشک، آنتی اکسیدان، دیابت، موش صحرایی
|
  • Mehdi Aalipour Erdi, Saeed Naderi * Pages 145-159

    The pheasant species in Ardabil province is located only in part of the border area of this province with Azerbaijan and is considered as an important biological species in this region. Therefore, the purpose of this study was to introduce a hybrid model of fuzzy-network analysis process in prioritizing the factors that influence the selection process of habitat by the pheasant species. The accuracy of the modeling performed in study, based on the information gathering of field and descriptive information related to 12 selective criteria in 18 habitats in Ardebil province, was also investigated. In this regard, the regression relations between the habitat valuations for each criterion were established with the population of pheasant species. Regression modeling results showed that the criteria for absence of hunter, border station and distance from the road had a significant (P <0.05) relationship with population living in habitats. The results of this analysis show a complete match with results of the model of FANP model, indicating a high degree of prioritization and modeling. Based on this, it can be stated that the habitat conditions at border are the most important element of the habitat selection, given the importance of the security cluster, by the pheasant species in area. This modeling method can be a guide for future research in this area and in other areas.

    Keywords: Phasianus colchicus, Special area, habitat, FANP model
  • Bahram Falahatkar *, Mirmasoud Sajjadi, Hamed Kolangi Miandare, Patrick Kestemont, Zahra Roosta Pages 160-171

    Determination of reproductive status and knowledge in physiological situations of fish is essential to manage brooders. So, in this study, the efficacy of skin mucosal layer was investigated as the important source of biochemical and also less-invasive method to know goldfish reproductive status. In our research, fish sampling was carried out during five months and according to the histological analysis of gonad, the fish were divided into 5 stages: primary growth (I), cortical alveoli (II), early-vitellogenesis (III), late-vitellogenesis (IV) and spawning (V). Total protein, calcium, lipids (cholesterol and triglyceride) and alkaline phosphatase (ALP) levels of mucus and plasma were measured and compared. Protein levels of mucus were significantly increased during late-vitellogenesis (P < 0.05). Mucosal calcium levels were lower than plasma. Cholesterol and Triglyceride of mucus showedsignificant enhancing during the late-vitellogenesis (P < 0.05). ALP activity was elevated in mucus more than plasma. In histological studies, the analysis of gonadosomatic index showed significant positive correlation between this factor and plasma protein as well as mucus (P < 0.01). ALP was the appropriate indicator to distinguishing vitellogenesis and spawning stages. In summary, the results of this study indicated that the biochemical factors in mucus is measurable and be considered as a less-invasive tool and alternative blood for monitoring the endocrine response, reproductive indices, and sexual stages, especially in the vitellogenesis stages.

    Keywords: Mucus, Calcium, Cholesterol, Reproductive stages, goldfish
  • Ahmad Gharzi *, Alireza Pesarakloo, Hasan Nabizadeh, Eskandar Rastegar-Pouyani Pages 172-186

    The Maranjab desert is located in the south and southwest region of the Salt Lake in Central Plateau of Iran. This region has a diverse topography and many sand dunes and sabulous are observed in its landscape. Common vegetation of this desert includes halophyte plants like Artiplex, Haloxilon and Zygophyllum. In the present study, most part of the Maranjab Desert was investigated. As a result of this investigation 15 species of lizards belonging to 11 genera and six families were identified and recorded. Among the families of lizards recorded in the area, the Lacertidae with six species is the most diverse family in the region. The Agamidae, Gekkonidae, Scincidae and Varanidae, and Spharodactylidae with 3, 2, 2, 1 and 1 species respectively also occur in this region. Phrynocephalus maculatus is a widespread species and can be found in all parts of the area, but Eremias kavirensis and Ophiomorous maranjabensis have colonized in some restricted regions in the area.

    Keywords: The Salt Lake, Fauna, lizards, Lacertidae, Maranjab Desert
  • Fatemeh Bamezar, Arya Shafaeipour Pages 187-197

    As a widely distributed phenomenon in the Animal Kingdom, sexual dimorphism is the morphological differences between two sexes of a given species. Anuran amphibians exhibit sexual dimorphism in numerous aspects such as body size, shape and color. A total number of 84 specimens of the Levant Green Frog (33 males, 51 females) were collected by hand in paddy fields of Sarfaryab, Choram Township, Kohgilouyeh & BoyerAhmad Province in Southern Iran. 12 metric characters were measured and recorded using a digital caliper with accuracy of 0.01 mm. To investigate the presence of sexual dimorphism both uni- and multivariate analyses were done using SPSS 16. Univariate analysis (using t- test) indicated the presence of significant differences in mean values between two sexes with greater values for females in the all metric characters (P < 0.05). Principal Component Analysis (PCA) showed that more than 83% of variations are included in PC1 to 4, with more than 69% only in PC1. Despite presence of sexual dimorphism in individual characters, ordination of males and females in scatter plot showed overlapping. Several factors including sexual selection, fecundity selection, ecological and behavioral effects has been proposed to the presence of sexual dimorphism in amphibians. Females are greater than males in 90% of amphibians. Two possible causes for this female-biased difference are: a) larger females attain greater reproductive outputs and b) males undergo greater rates of mortality, preventing them from reaching larger sizes.

    Keywords: Choram, Sarfaryab, Sexual selection, Fecundity selection, trophic niche divergence
  • Majid Askari Hesni *, Fatemeh Mohammadi, Azad Teimori, Seyed Massoud Madjdzadeh Pages 198-211

    Hard Structures such as otolith and urohyal have high taxonomical value in intraspecific and interspecific studies of teleostei. In this study the intraspecies variations in morphology and morphometry of the otolith and urohyal bone were investigated in Capoeta fusca (Nikolskii, 1897). Fish specimens were collected from five populations located in Loot Basin in Southern Khorasan province and preserved in 75% ethanol. The otolith and urohyal bones were extracted by standard method, and their morphology described and morphometric characters were analyzed. Results showed the astriscus is the biggest otolith and was gyro-type with major and minor lobus. Astriscus was circle or rectangular between different populations with the inner part concave and the outer part convex. The morphometric analyses showed that populations have significant differences in L.H., RRL and RRH (P<0.05). The anterior part of the urohyal bones was without appendage, and posterior part with deep groove, dorsal plate is more front of ventral edges and its height is equal to ventral edges. End of lateral edges are with dentin structures. The urohyal morphometric analyses indicated that the most relative characters were showed significant differences between all populations. In conclusion, morphologic variations of the asteriscus and urohyal are important in intraspecies and interspecies differentiation.

    Keywords: Capoeta, taxonomy, Hard structures, Cyprinidae, Loot Basin
  • Nesare Ebrahimi, Mozafar Sharifi, Somaye Vaissi * Pages 212-224

    Growth, development and survival have important effects on life-history and population dynamics, as they interact to determine an individual's size and age at particular life cycle transitions (e.g. metamorphosis and maturity). For many amphibians, density and food are the primary biotic environmental factors affecting growth, development and survival rates. In this study, the independent and interactive effects of density and food levels on growth, metamorphosis, and survival were studied in larval of Green toad Bufotes variabilis. We designed a 2 × 2 factorial experiment in which larvae were raised either at high and low density of conspecifics and fed either a high and low level of food that carried out within 112 days. Food level had a significant effect on growth, metamorphosis, and survival. However, density did not significant influence on growth, survival and metamorphosis time but showed a significant effect on metamorphosis size and percentage of metamorphosis. Growth, metamorphosis size, percent of larval metamorphosed, and survival were all highest in the low density / high food. The lowest growth and metamorphosis size, the greatest age of metamorphosis were in the high density / low food. The lowest survival rate and percentage of metamorphosis were in the low density / low food. Combined effects of food level and density showed significant effects on growth, metamorphosis size, percentage of metamorphosis and metamorphosis time over time but this interaction was not significant for survival.

    Keywords: Biotic factors, Growth, Metamorphosis, survival rate, Green toad
  • Nooshin Amini, Abdolhossein Shiravi, Naser Mirazi *, Vida Hojati, Roghayeh Abbasalipourkabir Pages 225-238

    The aim of this study was to Evaluation of protective effects of raspberry fruit extract (Rubus fruticosus L.) on the activity of superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) enzymes and serum level of malondialdehyde (MDA) and Total antioxidant capacity (TAC) in male diabetic rats induced with streptozotocin. In this laboratory experimental study Diabetic rats were induced by diabetes induction by intraperitoneal injection of STZ. Raspberry fruit was extracted with the usual method. Rats were randomly divided into five healthy (control), diabetic (DM) and DM + doses (50, 100, 200) mg / kg. After intraperitoneal injection of raspberry fruit extract for 4 weeks, the activity of superoxide dismutase enzymes (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) and serum level of malondialdehyde (MDA) and Total antioxidant capacity (TAC) was determined and the data were statically analyzed using ANOVA. SOD and GPx activity and Serum levels of TAC was significantly decreased in DM group compared to other groups (P<0.05). While after treatment, the activity of all two SOD and GPx enzymes and Serum levels of TAC were significantly increased (P<0.05). Serum levels of MDA was significantly increased in the DM group (P<0.05) and significantly decreased after treatment with the extract (P<0.05). Our results indicate that raspberry fruit extract with increased antioxidant activity and capacity, and inhibiting the production of MDA in the serum level of STZ-induced diabetes, induces improved antioxidant activity.

    Keywords: Raspberry extract, antioxidant, diabetes mellitus, Rat